IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хали Бери и защо тъгува по спечеления „Оскар“

7 февруари 2022 17 50

Актрисата взима златната статуетка през 2002 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Само ден преди обявяването на номинациите за тазгодишните награди „Оскар“, една от носителките на статуетката сподели, че тъгува заради победата си.

Хали Бери се превръща в първата чернокожа жена с награда за най-добра актриса на 24 март 2002 година за играта си в „Балът на чудовищата“. Оттогава обаче нито една представителка от афроамерикански произход не е печелила в тази категория, което е разочароващо за 55-годишната актриса.

Хали Бери

Снимка: Getty Images

На въпрос дали смята, че вратата на Академията е отворена за още една потенциална историческа победа тази година, Бери отговори, че няма представа. „Но ще ви кажа едно: Наистина се чувствам съкрушена, че няма нито една жена, която да стои до мен в последните 20 години“, допълни тя. Признава, че в нощта на 24 март е смятала, че много неща ще се променят в Холивуд и ще има още много исторически победи. „Това обаче не се случи“, казва Бери.

Актрисата все пак споделя, че е горда от прогреса, който е направен от чернокожите актьори и режисьори в индустрията. Тя се радва, че все повече хора като нея могат да разкажат своята история, да покажат своя потенциал и имат възможност да работят това, което обичат и да бъдат оценявани от публиката. „Горда съм с това и виждам, че нещата вървят напред. И мисля, че онази нощ вдъхнови много от тези хора да мечтаят мащабно“, казва още Бери.

Това не е първият път, в който звездата изразява яростта си относно липсата на чернокожи дами, носителки на „Оскар“. През август тя казва пред Entertainment Weekly, че ролите и сценариите не са идвали лесно при нея, дори и след победата ѝ. „Когато направиш нещо историческо, като това, си мислиш, че промяната ще се случи. При мен се случи, но не промени бизнеса. Все още трябваше да се боря за всяка една роля“, разказва Бери.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

Феновете на Бери могат да я видят в няколко филма, които в момента са на големия и малкия екран. Moonfall е в кината, Soul of a Nation Presents: Screen Queens Rising е в стрийминг платформата Hulu, а Bruised, който е режисьорският дебют на Хали, се предлага в Netflix.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари